Plan 9 from outer space

 

Häromdagen så jag kultfilmen "Plan 9 from outer space". Det finns många gamla klassiker inom skräckgenren som jag inte har sett än och jag ser fram emot många fler sådan roliga och atmosfäriska filmer. Det är intressant att se hur de försökte skapa en otäckt stämning utan att ha alla de specialeffekter som filmskaparna kan använda sig av idag.

"Plan 9 from outer space" är den sista filmen med Bela Lugosi som dog under inspelningen. Det syns tyvärr att de har klippt alltid samma sekvens av honom eller att en annan skådespelare tog över hans parter eftersom ansiktet är dolt. Ed Wood regisserade filmen och han blev ju kallad den sämsta filmmakaren någonsin. Men jag tycker inte att den här filmen visar det. Stämningen är ibland väckert otäckd och själva historien är å ena sidan rolig och å andra sidan leker den med människornas rädslor för utomjordningar och vampirer eller de odöda. Kombinationen av de två rädslor gör faktiskt denna film unik.

Själva storyn handlar om några rymdskepp som anlände på jorden och en av dem som är kopplad till några mord på en kyrkogård i Los Angeles. Upplösningen är rätt bra och den visar människornas egoism och instängdhet. Filmen ger en inblick på vad som egentligen hände i USA under denna tid. Flygplan blev allt viktigare, man började tro på liv på andra planeter på allvar men man hade också en tragisk tro på teknikens utveckling och människans överlägsenhet. Allting metafysisk var skrämmande och gick inte att förklara. Så därmed är filmen inte bara ett trevligt exempel av amerikansk skräckfilm men också ett slags dokument för stämningen och tankarna i samtidens USA.

En person som måste framhävas är skådespelarskan Vampira (Maila Nurmi). Hon är en kultfigur inom gothscenen och hennes framträdande i "Plan 9 from outer space" var en av hennes mest kända. Känd var hon också för sin egen TV-show, "The Vampira Show". Hon var den första kvinnan i USA med en chelsea-hårstil och till och med i sitt privatliv såg hon ut som en vampir. Hon sägs har dejtat Orson Welles vilket jag tycker är rätt intressant. Karaktären Morticia Addams ur "The Addams Family är baserad på henne.

Vampira


Kommentarer
Postat av: Emelie!

Oooh, fint snörd midja! ;D

2009-12-09 @ 18:58:31
URL: http://nodisco.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0