...

Jag är värdelös. Jag har haft så mycket tid idag men egentligen har jag inte åstadkommit någonting. Jag har läst så gott som allt inför föreläsningen imorgon, jag har 20 sidor kvar och det hinner jag väl med imorgon på morgonen. Jag har 18 brev liggande här och jag orkar inte skriva brev just nu. Jag har egentligen endast pluggat och tittat på TV. Och läst bloggar hela dagen. Jag är ju också på livejournal och jag behövde uppdatera mig lite om hur det går med mina tyska vänner. Jag är lite avundsjuk på min vän Martina som jobbar på sin doktorsavhandling i konstvetenskap just nu. Värdelös dag. åh, jag har läst tre texter av strukturalister och formalister och jag har börjat hata dem. Själva idén är ju bra och jag förstår också att det är givande att göra en strukturanalys av en roman eller en dikt .. men måste man införa 10.000 nya begrepp? Om jag bara hade mer tid för varje text, då skulle jag kanske också fatta något. Kanske jag hinner läsa dem en gång till under helgen och göra lite anteckningar också, det var mycket att läsa på för kort tid. Uh, och jag hatar det här vädret! Man kan ju bara bli deppig av det!

Och så får ni en låt av La Crimosa .. ett band jag tyckte väldigt mycket om i slutet av 90-talet. Deras texter är väldigt mörka men också väldigt poetiska. De kommer från Schweiz och var verkligen det största goth-relaterade bandet under 90-talet. Låten heter "Halt Mich" och handlar om de tider när man är nere och är ett rop till livet .. livet ska hålla fast vid en. Vacker låt och väldigt passande till min stämning just nu. Förresten, jag har konstiga känslor inom mig .. alltså sådane jag inte borde ha. Nu vet ni. Här kommer texten och sedan kan ni också lyssna på låten om ni vill.

Aus schlaflos gelebtem Tagtraum erwacht
So bin ich der Sehnsucht Opfer
Aus kindgelebtem Vertrauen erwacht
So klaffen heute meine Wunden

 

Das Leben brennt mir von der Seele
Die Sehnsucht erfüllt nur tapfer ihre Pflicht

 

Halt mich - mein Leben - halt mich !
Halt mich - mein Leben - halt mich !

 

Solange sich die Zeit noch regt
Die Zeiger sich noch drehen
Solange drehe auch ich noch meine Runden
Doch des Lebens süße Lust hat mich verlassen

 

Das Leben brennt mir von der Seele
Die Sehnsucht erfüllt nur tapfer ihre Pflicht

 

Halt mich - mein Leben - halt mich !
Halt mich - mein Leben - halt mich !
Halt mich, halt mich - mein Leben!
Halt mich fest....!

 




An den, der nicht weiß, dass er gemeint ist

Ich, die für immer Veränderte
Ich, die immer Fragende
Ich, die in der Tiefe des Waldes keine Ruhe findet.
Ich, die mit dem Herzen Liebende
Ich, die den Körper Verleugnende
Ich, die der Strömmung des Wassers vertraut.
Ich, die des Wortes Folgende
Ich, die des Gedankens Lobende
Ich, die in der Weite des Himmels ihre Freiheit sucht.
Du, der des Herzens Gebietende
Du, der die Antwort Gebende
Du, der des Körpers Nähe Suchende
Du, der des Wortes Schaffende
Du, der des Gedankens Verstehende.
Du, der mich in die Freiheit des Himmels führen kann.
Doch bist Du Dir dieser Macht bewusst?

Söndag

Jag är trött. Klockan 8 på morgonen är för tidigt för mig. Men jag blev väckt och eftersom det var min idé att äta frukost på IKEA behövde jag ju gå upp. Men jag har druckit fem koppar kaffe idag så just nu har jag känslan som om mitt inre är egentligen mitt yttre. Det går inte att förklara. Mitt hjärta slår snabbt. Vi ska se när jag kommer att somna ikväll. Adjö normal dagsrytm!

Jo, så vi var på IKEA 9.30 och så åt vi frukost. Det var jättebilligt och gott. Jag har ju slutat att äta griskött så jag var glad att de hade kalkonkorv (har någon sett nyheterna på SVT 2 tre dagar sedan? De kapade en kultings svans med en maskin! Vad den skrek! Ush, fruktansvärt! Om det är så de behandlar djuren - inget griskött för mig. Jag äter dessutom inget lammkött. Så jag är på vägen att bli vegetarian igen. ). Anyhow, vi gick runt lite också ("lite" .. tre timmar haha) och köpte många småsaker. Så det var roligt när vi kom hem och omdekorerade hela lägenheten. Dessutom bakade vi muffins .. mjoa, de muterade, vi har egentligen ingen aning hur man gör dem, vi chansade, köpte en muffinplåt och så blev det något ätbart.

Jag har orkat läsa hela 30 sidor idag. Jag vet inte varför teoretiska texter i litteraturvetenskap  är så svåra att förstå. Imorgon måste jag verkligen plugga hårdare. Det blir bra. Det är egentligen bara 230 sidor kvar att läsa tills torsdag.

Oh, och jag har påbörjat en dikt igår .. på tyska dock. Jag har lite förvirrande känslor, kanske inte helt förbjudna men ändå förvirrar de mig. Ehm. Jo.

Frukost



(Jag ser oerhört fet ut på denna bild ) Jag på IKEA



Våra inköp


Nya steg

Så nu har den nya terminen börjat. Kandidatkurs i litteraturvetenskap. Det låter lite läskigt men egentligen handlar det om att skriva en 25-sidor uppsats. Det kommer jag förhoppningsvist klara av. Jag har dock redan ett stort problem: Om några veckor ska jag redan lämna in ett ämne för min uppsats. Och så dumt som jag var (eller rädd för James Spens som handledare och betygsättare) tog jag fördjupningskursen om svensk mellankrigstidens litteratur. Och vi måste ha ett ämne innan själva kursen har ens börjat. Helt sjukt! Jag har så klart ingen aning om svensk litteratur så jag är lite ångestfylld inför det hela. Man jag kan skatta mig lyckligt eftersom jag känner några snälla människor som hjälper mig. Först ville jag skiva en komparativ analys men nu läste jag lite på och jag tror att det blir Karin Boye. Hon verkar intressant, tillräckligt mörkt och dystopiskt för min smak. Dessutom är den biografiska sidan väldigt tragiskt och på samma sätt dras jag alltid till sådana konstnärer och författare eftersom jag hittar mig själv mycket. I alla fall ska jag läsa en av hennes böcker så snabbt som möjligt nu (Tack Adam <3).

Igår tog jag en fem timmars fika med Alexander och Adam. Det var en av de bästa momentena jag har haft i Sverige på länge. Vi tre har verkligen klickat, hade hela tiden något att prata om och det är så skönt att kunna umgås med folk som har likadana intressen och en likadan kunskapsnivå som en själv (fast .. de två vet förmodligen mer än jag på många olika områden så "likadan" var kanske ett tveksamt ordval). Intellektuellt utbyte är en av de saker jag har saknat sedan jag har flyttat till Sverige och nu känns det som att jag har hittat min "grupp". Jag menar, Adam och jag är ju redan vänner sedan något år tillbaka men Alexander passar perfekt i våran lilla bubbla. Så det var jättetrevligt och jag hoppas att vi kommer att göra om det snart igen! Jag är helt förälskat i tanken av att kunna umgås med två människor som också har ambitioner att bli författare och utveckla sina kunskaper. Haha, jag låter ju nästan som jag är kär. Jag är bara glad!

Nu ska jag titta på "Clockwork Orange". Det var länge sedan som jag såg den. Och imorgon ska Anders och jag äta frukost på IKEA och sedan spendera pengar på onödigheter. Sedan måste jag väl läsa lite om rysk formalism. Teorier, teorier, teorier.

Alexander och Adam



Jag


Den bästa av alla tänkbara världar

Öken överallt, torr hetta
Kylan överallt, is i hjärtat
Gröna ängar som växer i medvetandet
gröna ängar ur det förflutna.
Vi hoppar, vi sjunger, vi skrattar
Förtryck av sanningen, förtryck av själen.
Guld i handen, tomhet i sinnet
lyckan i kroppen, ångest i blicken.
Att förtränga är den bästa vägen
till din kortvarande kärlek,
vår undergång.

Konsert

Jag har ju glömt att berätta om konserten på Debaser förra onsdag. Alltså egentligen ville vi dit för Christian Death som skulle vara förband för The 69 Eyes. Jag är ju inte av en av de fanatiska Rozz Williams-fans som hatar det nya bandet så mycket att de till och med kastar saker på sångaren. Jag tycker att de är helt okej och dessutom är några av de gamla medlemmarna fortfarande i bandet. Så klart är bandet med Dinah Cancer (Christian Death 1334) också bra.

Hur som helst, Christian Death ställde in hela touren med The 69 Eyes några dagar innan konserten. Tourupptakten var ju i Stockholm. Men eftersom vi redan hade köpt biljetter tänkte vi gå dit ändå. Jag har sett The 69 Eyes några gånger i början av årtusendet och de var helt okej .. nuförtiden är de mer poser-rock, men den gamla "Gothic Girl"-tiden gick verkligen att lyssna på. Det var lite konstigt att vara på konserten eftersom många "fangirls" var där men vi hade kul ändå. Vi träffade på Johan, Elin, Tommy och Jenny så vi hade några att festa med.

Förbandet sög! Jag kommer inte ens ihåg vad de hette. Det var en fruktansvärt dålig gig. Föreställ är en skrikig kvinna som hoppar runt som en smurf på amfetamin. Det kändes som en lång låt utan paus, ingen variation och på grund av skrikandet kunde man inte ens höra texten. Så det var bra att ölen var billig och lite berusad överlevde vi de fruktansvärde 40 minuter. The 69 Eyes har blivit sådana poser. Jyrki tordes inte ta av sina solglasögon och påminde mycket om Joey Ramone, han hade till och med nästa samma frisyr. Själva musiken .. jo .. när de spelade de gamla låtarna dansade jag, det var lite nostalgi i spelet. Den nyare musiken är för mycket tråkig rock för min del. Men det var inte dåligt eller något, de är proffs och det hördes. Jyrki kan sjunga, inget att säga emot detta. Det löjligaste var dock när han började kalla publiken "Stockholm Vampires" haha.

Det var trist att Christian Death inte var där. Jag hade kul ändå, några av låtarna påminde av sköna tider som jag hade på festivaler mellan 1999 och 2004.
Innan spelningen

Anders <3

Och då blev jag så småningnom berusad

Vi var lite malplacerade men att posa gick ändå

Jyrki .. eller Joey? jag ser ingen stor skillnad

...


Galilei och sitt teleskop

 

Den här veckan har jag äntligen hunnit att titta på Galileo Galilei utställningen på Nobelmuseet, det var på tiden eftersom det var en av de sista dagarna som den gick. Men först åt jag lunch med Gustav. Han besökte mig och vi lagade iransk kålris som blev jättegott! Efter Anders hade kommit hem från jobbet åkde vi tre till Gamla Stan och letade oss fram. Vad kallt det var! Det var gratis inträde den kvällen så det var ju skönt.

 

Så nu kan jag säga att jag har sett Galileis original-teleskop. Det var väldigt fint gjort med mycket snyckerier och sådant. De hade ju en hel utställning om de första fysiska och astronomiska upptäckter. Det var mycket om Kepler och Brahe också, ljusbrytning och förbättrade teleskoper. Egentligen intresserar jag mig inte för sådant eftersom det är för högt för mig. De första fysiker var dock inte så vetenskapliga, de använde sig inte av sidorlånga formler eller konstiga fackuttryck. Så det var kul för mig att gå på den där utställningen.

 

Resten av Nobelmuseet är rätt tråkigt. Det visas två minuter långa filmer och det finns en presentshop. Men jag gissar att de koncentrerar sig på enskilda utställningar istället för att ha ett stort museum med något om alla pristagare.

 

Här står vi och fryser i Gamla Stan


Hoffnung oder doch Untergang?

Jag har precis tittat på "The Departed" och jag tyckte att den var riktigt bra. Det hade jag inte förväntat mig eftersom jag inte tycker om Matt Damon, han är så osympatisk och intetsägande. Men filmen fick inte lyda under hans närvaro. Bra det.
Idag var jag duktig! Jag har städat i flera timmar och har till och med organiserat mitt klädskåp. Jag har slängt lite kläder som jag vet att jag aldrig kommer att använda igen eftersom de är antigen för fula eller för stora. Jag har dessutom pluggat i fyra timmar och har nu bara 12 frågor att svara på kvar, av 26. Tyvärr har jag börjat med de lättaste och de svåra frågor kommer jag kämpa med inom de nästa dagarna. Jag är arg på de lärarna vi har i den här delkursen. Det finns ingen information om när vi ska skriva hemtentan och när och hur vi ska lämna in den. Sådant behöver man ju veta.

Jag behöver hjälp av folk som vill prestera på universitetet. Jag ska ta kandidatkursen i litteraturvetenskap nästa termin. Ska jag ta kursen som intresserar mig och som kommer att behandla litteraturen jag älskar men jag vet att läraren är en idiot och han aldrig ger bra betyg (!!!) ELLER ska jag ta en kurs som jag vet jag kommer att klara men som inte är särskild intressant och jag känner inte läraren? HJÄLP!!!!

Igår träffade jag min vän Kirsten från Australien. Hon bor i London för tillfället och var under nyårsdagarna i Stockholm med några kompisar. Vi satt egentligen bara i deras hostel-rum och drack öl. De australienska tjejerna tålar inte den svenska kylan så de ville stanna inomhus. Det var ändå jättetrevligt och vi skrattade mycket. Konstigt nog är ju alla människor från Australien som jag känner (haha, de två eller tre) väldigt glada och energiladdade människor. Och de var det också.

Kirsten och jag

Mish

Heli (från Finland) och Kirsten


Julresa - Dag 5 + Dag 6

Har ni alla haft en trevlig nyårsafton? Jag hoppas det. Så nu har ett nytt årtionde börjat. Vi ska se hur det här året kommer att bli. För mig har det i alla fall börjat med bakfylla och trötthet. Anders och jag har haft det roligt igår i alla fall. Vi var fulla, kollade på film och tittade på fyrverkeriet. Så klart kändes det lite ensamt med bara två personer men två är bättre än en. Jag har tränat och pluggat idag. Vad duktigt jag är! Dags för att avsluta min berättelse om en julresa i Tyskland ...

Vi hade ju inte gjort mycket den 25:e men den 26:e var lite stressig. På eftermiddagen kom min syster, min mormor, min morbror och hans flickvän förbi. Vi drack kaffee, åt onyttig mat och hade det trevligt. De stannade rätt länge så Anders och jag var lite stressade eftersom vi ville gå ut den kvällen. Min kusin ville följa med vilket jag tyckte var lite konstigt eftersom vi skulle ju till en gothklubb men hon var helt säkert. Först hamnade vi hos Anette för att fixa våra outfits och dricka lite. Det var så kul att se henne igen and jag tyckte om hennes nya lägenhet. Runt midnatt var vi då i Räucherei där klubben höll till. Jag var så glad att se alla mina gamla kompisar! Jag tog inte många bilder dock, vet inte varför. Jag dansade, jag drack och hade en fantastisk natt!

Den 27:e åkde vi hem igen. Det var rätt jobbigt efter endast några timmars sömn men allting gick bra. Vi hann till och med med en tidigare bus i Skavsta så vi var hem redan 21.30. Jag sov typ 15 timmar nästa natt haha.

Onyttigheter

Min glada mormor

Sara och jag

Familj

Hos Anette

jag sa hejdå till min mamma


RSS 2.0