Julresa - Dag 4

Jag är uttråkad. Inte ens Farmville kan roa mig just nu. Jag har pluggat lite idag, har skippat träningen eftersom det är nyårsafton och jag har lagat mat. Nu sitter jag här och väntar på .. ingenting. Eller jo, kanske Godot. Jag tror att vi ska titta på DVD senare. Eller inte. Jag är verkligen inte på bra humör idag. Dessutom vill min kusins make anklagar henne för barn-kidnapping. Galning!

Fjärde dagen i Tyskland var rätt tråkigt. Egentligen ville vi gå och besöka Anette men hon var upptagen med att träffa sin familj. Vi åt vår julmiddag med anka och allt vad som tillhör detta. Det var lite för mycket av det goda och jag kände mig skyldig hela dagen. På eftermiddagen åkde vi till min kusins nya lägenhet. Hon kommer att flytta dit typ i mitten av januari. Den är jättefin, jag blev lite avundsjuk faktiskt. På kvällen tittade vi bara på TV, en rolig tysk film. Tysk humör är så mycket bättre än svensk, den är inte elak utan rolig. Ehm, tråkig dag egentligen.


Mat

 

I lägenheten

på balkongen


Julresa - Dag 3

Samma visa varje dag. Jag försökte undvika plugget genom att promenera genom lägenheten, irritera Anders, hänga på facebook, äta för mycket onyttigheter och röka för många cigaretter. Dessutom ser det ut som att Anders och jag kommer att spendera nyårsafton ensamma hemma. Min kompis som kommer till Stockholm ikväll är pank och har väl inga pengar för ett buskort. Så vi kommer att vara här, i myskläder med lite sprit och tråkig TV. Jag menar, vad ska jag styla mig upp för? För några bilder? Bull. Jag har hur som helst kommit fram till några nyårslöften och jag ska hålla dem. Det är två och de är hemliga men de flesta av er kommer väl känna av dem när jag trakassera er med sms och meddelanden haha. Något bra hände idag: vår telefon fungerar igen. Efter två veckors väntan kom en Tele2-människa och fixade den. Happiness. Jag har köpt biljetter till 69 Eyes-spelningen i januari, Christian Death kommer att vara förbandet så det blir värt pengarna. Dag 3 av julresan ..

Det var julafton. Mina mamma behövde jobba på förmiddagen så killarna tog in julgranen som jag hängde alla prylar på. Det var jättestressigt eftersom jag var rädd för att min mamma kommer att gnälla om hur jag gjorde det. Men hon var för trött när hon kom från jobbet. Lucky me. Min syster och min mormor kom halv fem och en halv timme senare blev det mat. Potatissalat och korv. Det finns så många olika julmatstraditioner i Tyskland och vi valde det enklaste den här gången. Sedan började det med julpresenterna. Vi var ju så många människor och det var massor med presenter så det hela tog nästa tre timmar. Alla blev glad över de presenter jag hade köpt och det är ju bra. Jag blev dock inte så glad för mina. Jag tyckte inte om skinrocken min mamma hade köpt för mig och jag sa det också till henne så jag fick de pengarna den hade kostat senare istället och har väl redan gett den tillbaka till affären. Annars så fick jag mycket choklad, pengar, en klänning (som är så där halvful), lite smycke, en sportbh (som är jättebra!), två ljusstaker (som jag lämnade i Tyskland eftersom de var glas och jag var inte säkert om de skulle överleva resan) och en svart rätt snygg smycke-box. Så klart blev det lite bråk mellan mig och min syster (jag sa till henne att hon ser snygg ut eftersom hon har gått upp lite i vikt, hon var jättesmal innan, och hon blev arg) men inte mycket att bry sig om. Det var ändå en trevlig julafton, särskilt eftersom ett barn var närvarande och barn blir ju alltid så glada för presenter. 

Jag på julafton

Julgran

Anders framför julgranen

jag och sara

Min syster

mat

Min bror

Jag med med en present

Min mamma blev glad för sin nya klocka


Julresa - Dag 2

Uii, vilken oproduktiv dag jag har haft idag. Jag har besvarat hela två frågor av mina instuderingsfrågor idag, nu är det bara 21 kvar haha. I alla fall har jag redan 5 bakom mig. Jag har chattat med min kompis Kirsten idag och hon kommer till Stockholm imorgon kväll. Jag har föreslagit att hon och hennes vänner kommer till oss på nyårsafton. Vi ska bestämma det imorgon, jag behöver ju veta det så att jag kan gå och köpa lite nödvändigheter. Bah, egentligen vill jag inte ha fest hos mig med folk jag inte känner men jag har ju inget bättre för mig. Annars blir det "Dinner for one" och för mycket billig sprit. Okej, dags för dag 2 ..

Det var den 23:e i December och Anders och jag bestämde oss för att gå på en liten shoppingtour på förmiddagen. Min pappa var så snällt och körde oss till Raisdorf, något slags galeria/industriområde i närheten av Kiel. Jag köpte som vanligt lite vardagskläder eftersom de är så billiga i Tyskland. Vi köpte också lite sprit för lördagen. Vi hamnade senare hos en annan affär i södra Kiel och köpte kläder där med. Vad bra det känns att köpa typ 15 plagg för 600 kronor. Uh, och vi köpte Milka-choklad! Jag har inte hittat den chokladen i Sverige än, det är det mest kända choklad-märke i Tyskland och det är så gooooood choklad!

Efter en snabb lunch hemma hos mina föräldrar (om jag minns rätt så var det en grönsaks-soppa, något nyttigt inför julmaten haha) träffade vi min kompis Marina och hennes dotter Josefine i Kiel för att gå på julmarknaden. Först promenerade vi lite genom innerstan och kollade i affärer och Anders köpte ett nytt tangentbord åt mig. Vad snällt han är! På julmarknaden var det mycket folk men det var ändå trevligt. Josefine åkde karusell, vi drack Glühwein och åt något smått. Vi köpte röstade mandlar för min familj och de var rätt snabbt uppätna. Det var alltså en trevlig dag som faktiskt nästan skapade julstämning hos mig.

Mina inköp :D

Josefine, Marina och jag på julmarknaden

Anders och jag dricker Glühwein

Josefine åker med en helikopter

Sophienhof i Kiel lyste upp


Julresa - Dag 1

Jag är tillbaka! Jag är inte rhelt avslappnad som jag hade trott jag skulle vara och motvationen för plugget har inte ökat. Men ändå pluggade jag några timmar idag. Nu har jag läst 99% av det som ska läsas så jag ska jobba med instuderingsfrågorna imorgon. I alla fall börjar. Min kompis Kirsten från Australien (hon bor i London för tillfället) kommer att vara i Stockholm under några dagar så jag kommer väl spenderar mycket tid med henne. Om jag bara visste vad vi kan göra på nyårsafton. Som vanligt har jag inget planerat. Sådant har väl alla redan tagit hand om medan jag kommer att sitta hemma och sura haha. Vi ska se. Okej, så jag ska berätta lite om Tyskland-resan då ..

på resdagen var vi tidigt ute eftersom det hade varit mycket strul med flyg och motorvägarna dagarna innan. Jag förstår inte hur det i ett land som Sverige kan uppstå kaos om det snöar men men men .. det är väl en överraskning varje gång för alla haha. Som sagt, vi var tidigt ute och behövde vänta i två timmar vid flygplatsen i Skavsta. Och när vi står i kön till påstigningen kommer meddelandet att flyget kommer att starta 30 minuter senare än planerat. Bah, så vi stod där i 30 minuter till och det var så tråkigt! I Lübeck hade vi så klart missat tåget och behövde vänta i nästan en timme. Vi drack kaffee och kollade på folk som skulle flyga iväg. När vi slutligen ankom i Kiel väntade min far på oss. Jag hade förväntat mig min mamma men jag överlevde. Hos mina föräldrar åt vi en Döner och omgick lite med familjen. Min kusin Sara var där med sin dotter Diana (2år), hon hade bara några dagar sedan lämnat sin man i Italien (iransk man) och flyttat till mina föräldrar. Barnet är väldigt lugnt så jag blev i alla fall inte irriterad, jag har ju ett litet problem med småbarn, speciellt när de skriker!

På flyplatsen i Skavsta

Anders på tåget till Kiel

Jag på tåget


Innan jag åker ..

Jag har försökt mitt bästa men det blev inget med de massor med inlägg jag tänkte skriva. Jag har haft lite bråk med min familj och det hela krävde all min tid. Det var till och med så jobbigt att jag funderade över att inte åka till Tyskland men nu har det hela lugnat sig lite. Så imorgon bärs det av till Kiel då. Jag vet inte hur precis det känns nu men jag ska koncentera mig på det positiva, jag ska träffa lite vänner och jag kommer att äta god mat.

Jag har redan fått några julklappar: handskar från min kompis Tina, goth showergel (:P) från min vän Bianca, en bok frå Sebastiano, en väska och massor med strumpbyxor från Anders. Dessutom har jag fått 46 (!!!) julkort. Jag känner mig nästan älskat nu hehe.

Idag har jag egentligen bara packat hela dagen. Det är irriterande med att behöva hålla en speciell vikt med väskan, 10 kg är typ ingenting! Men min väska väger 9.6 kg nu, hoppas att min våg stämmer. Nu ska jag förberedda lite mat som vi ska ha med oss på resan.

På fredag var jag hos Martina som bor vid Karlaplan för tillfället. Vi drack mycket vin och vodka och hade en jättetrevlig tjej-kväll. jag var fruktansvärd bakis nästa dagen haha.

Här får ni nu några bilder och sedan var det väl den sista gången ni hörde från mig tills jag har kommit tillbaka från Tyskland. Så jag önskar er alla en jättefin jul med era käraste!!



Inköp avklarat

Förra söndagen var jag slutligen på vägen att köpa julklapparna. Jag tycker inte så mycket om sådant, speciellt eftersom jag aldrig har varit bra på att köpa presenter. Vi var på Kungens Kurva och senare i Skärholmen. Vi har hittat nästan allting på en dag! Vad glad jag blev! Igår köpte vi Aladin-praliner till mina bästa vänner (tyskarna älskar Marabou-choklad!) och ost till min mormor. Så nu behöver jag inte tänka på det mer. Jag har fortfarande fyra julkort och det största paketet med presenter någonsin att skicka. Det ska jag göra imorgon. Sedan kan julfesten komma. Jag har lite blandade känslor när det gäller att åka till Tyskland eftersom jag har haft ett jättestort bråk med min familj tre dagar sedan. Jag ska berätta om det lite senare idag. Det som irriterar mig mest just nu är att telefonen inte fungerar och att jag inte kan ringa till dem.
Presenter jag har köpt: Yogi-thé och en plånbok för min syster, chocklad till min far och mina två bästa vänner, en rakapparat för Anders, en digital fotoram för min mamman, ost för min mormor, en dagbok+pennor för min kusin (hon behöver det just nu) och en fairy-stav+ My litte Pony för hennes dotter. Min bror får inget, han har inga pengar så han önskade sig att vi hoppar över julpresenterna till varandra det här året.
Okej, nu är det dags att städa lägenheten.

Redo för att handla julklappar

Presenter


Nikolaus

Bara så att ni vet: jag är bakis! Och känner mig konstig. Och lite ledsen är jag också eftersom jag ville till Cinemascape spelningen på Sugarbar ikväll men jag hade inga pengar. Så jag sitter här istället. Anders sover redan och jag undrar om jag ska leta efter lite ny musik. Vår telefon funkar inte och Tele2-killen sa att det kan ta till efter jul. Vad argt jag är!

Jag är ju lite efter med mina inlägg så jag ska berätta nu om Nikolaus, en dag som vi tyskar firar varje år den 6:e i December. Jag tycker att det är en rätt fin grej. Man ska putsa sina skor och ställa dem framför dörren. Om man har varit snäll så kommer Sankt Nikolaus och fyller skoarna med godis och små presenter. Jag tog traditionen med mig från Tyskland. Vi hade dock inte ställt våra skor framför dörren, då hade ju någon förmodligen stulit dem. Men jag fyllde dem med godis och triss-lotter. Tyvärr har vi inte vunnit något :( Min mamma hade också skickat något smått, jag fick några pysselsaker och Anders fick en datormusmatta med Simpsons-motiv. Jag hade så klart köpt för mycket godis så mer än hälften tog Anders med till sin syster häromdagen. Man måste ju vara försiktig under jultiden annars ser man ut som en jäkla tunna i början av Januari.


Nikolaus-skor


The Baader Meinhof Complex

Jag har inte uppdaterat min blogg på länge men eftersom jag har bestämt mig för att ta ledigt från plugget innan jag åker till Tyskland på tisdag så ska ni nu få massor med inlägg inom de nästa dagar. Jag vill börja med att tala om en film igen. Jag har inte varit väldigt social på sistone, mest på grund av plugget men också därför att jag inte mådde så bra. Jag kan inte känna mig lycklig när det råder vinter i Sverige. Så jag hann titta på många intressanta filmer.

 

En av dem var The Baader Meinhof Complex, en tysk film som handlar om 70-talet i Tyskland med dess revolutionära grupper där bland en grupp kring journalisten Ulrike Meinhof och Andreas Baader. De var en del av RAF (Rote Armee Fraktion), en del av den socialistiska vänstern som trodde på en revolution och omvälvning av samhället genom kamp. Filmen porträtterar hur gruppen bildades, vilket stort stöd de hade och hur allting blev allt mer våldsam utan att medlemmarna hade någon kontroll över det. Filmen är väldigt realistisk och historisk.

 

RAF-tiden är stor del va den tyska efterkrigshistorien eftersom det var sista gången där vänstern verkligen visade sin styrka. Jag är lite kluven eftersom jag håller med om deras ideal och ser de problem de kritiserade men jag är pacifist och jag kan inte stå bakom våldsakter. Jag vet att den stora delen av de tyska studenter stod bakom vänstern och om jag hade levt då hade jag förmodligen gjort samma sak.

 

Jag kan rekommendera denna tyska film. Min favorit tysk skådespelare, Jan Josef Liefers, är med också fast endast i en lite roll. Hans röst är så sexig och han är verkligen en bra skådespelare. Jag vill rekommendera filmen därför att eliten av den tyska filmen är med (Moritz Bleibtreu till exempel) och den visar att den tyska vänstern en gång var stor och redo för att kämpa men blev vilseledd.

 

Här kan ni höra en låt som Jan Josef Liefers har sjungit i filmen "Jack's Baby" <3


Dimma

 

Den här bilden har jag tagit några dagar sedan. Visst är det snyggt med dimma över en sjö? Jag valde denna bild eftersom den beskriver mitt själstillstånd och mitt liv rätt bra som det är just nu. Det känns som jag existerar i en dimma som verkar inte försvinna. Jag har ingen energi längre. Jag misstänker att det har att göra med mörkret. Jag är ständigt trött och kan inte koncentrera mig på någonting. Allting känns så meningslöst. Men jag ska hålla ut, om en vecka börjar "semestern". Alltså egentligen finns det mycket plugg att hinna ikapp med men jag har bestämt mig att ta 10 dagar lediga. Jag ska ju ändå åka till Tyskland den 22:a.

 

Jag har inte köpt en enda julpresent än. Men jag har börjat få idéer. Jag ville egentligen baka kakor till mina vänner (fast att jag inte är bra på att baka så äger jag när det gäller julkakor) men jag har kommit fram till att jag har inga vänner haha. Alltså ingen jag träffar regelbunden. Trist. Så jag ska baka kakor till mig själv istället. Jag har ju ändå ätit massor med choklad på sistone, då kommer några kakor inte döda mig. Jo, julpresenter. Det blir väl på söndag eller nästa vecka. Jag hatar julvimlet så jag kommer att vara grinig och aggressiv. HA! Jag har dock redan köpt en klänning för julafton, jag hade inga festliga kläder överhuvudtaget. Efter jag nästan hade fått en ångestattack hos H&M eftersom jag inte passade i en enda klänning hos dem, hittade jag en mysig klänning på Indiska. Svart och sammet. Tyvärr kommer jag vara uppblåst i kroppen på grund av vattenansamlingar (jag kommer att få min mens två dagar senare) på julafton så förväntar er bilder av mig där jag ser ut som en korv. Men jag skiter i det. Jag tycker om klänningen. Jag har också många julkort att skriva men det blir väl nästa vecka för det med.

 

Plugget går så där. Jag har tappat lusten. Föreläsningarna är värdelösa eftersom de hålls av två doktorander som gör det för första gången. Jag har bytt studieteknik och jag vet inte om det var det rätta beslutet. Jag har slutat att köra på anteckningar eftersom det är för mycket. Vi har fått 26 instuderingsfrågor och vi kommer att skriva en hemtenta om sex av dem. Vi kommer att ha 24 timmar för hemtentan och jag tycker att istället för att stressa ihälj mig i de timmarna, ska jag utförligt jobba på instuderingsfrågorna istället .. så jag är välförberedd. Jag har redan avklarat tre frågor. Men jag har inget bra minne och jag vet inte om jag kommer att hitta de rätta ställen i böckerna igen. Stress. Men jag fortsätter att läsa och jag ska se hur det går. Annars finns det alltid wikipedia som sista lösningen. Jag fick resultatet av tredje tentan idag, den handlade om 1800-talets idéhistoria. Jag har fått A. Det känns så klart bra. Jag menar, allt slitande ger resultat. Jag är i ett dilemma när det gäller nästa termin och det är också något som drar ner mig. Jag ska skriva min kandidatuppsats i litteraturvetenskap och jag vill verkligen gärna ta kursen om engelsk litteratur, det är precis denna genre jag är bra på. Men tyvärr är det James Spens som håller kursen och han är den värsta läraren jag någonsin har haft. Han är nedlåtande och ger inga bra betyg, han sa typ att han aldrig ger A och sällan B. Jag behöver dock ett bra betyg om jag verkligen vill plugga vidare på högre nivå senare. Det erbjuds annars en kurs om etiken i barnlitteratur och en kurs om svenska mellankrigstidens litteratur. Alltså det blir väl den senare fast att jag inte har något intresse för den .. men jag kan kanske använda mig av ett idéhistoriskt perspektiv då. Mne det är inte säkert om betyget blir bra ändå, jag känner inte läraren. Jag behöver inte bestämma mig förrän den 13:e i Januari så jag ska fundera lite mer.

 

Hade jag kul också på sistone? No. Jag har inte ens fikat med någon. Jag har endast suttit hemma och låtsat plugga. Två dagar sedan var Per på besök hos mig. Det var den enda sociala kontakten jag har haft på länge. Jag funderar över att gå till Technoir imorgon fast att aldrig har tyckt om tillställningen. Nästa helg blir det förmodligen Rojins födelsedagsfest på fredag och Cinemascape-spelningen på lördag. Om jag fortfarande har pengar kvar. Dessutom har jag messat runt lite och jag hoppas att jag kommer att hitta några som vill fika med mig. Jag dör på grund av avsaknaden av social kontakt.

 

Okej. Förlåt att det här blev så långt. Jag hoppas att någon orkar läsa det hela. Jag ska fixa en smoothie nu. Sedan blir brevskrivandet till min australiensk vän Kirsten som bor i London för tillfället. Hon kommer att vara i Stockholm snart .. den 30:e till den 3:e. Jag hoppas att hon inte förvänta sig att jag har något planerat för nyårsafton. Jag har nämligen ingen aning om vad vi ska göra då. Blah blah .. jag verkar inte kunna sluta babbla på haha. Nu verkligen. Toodles.


Plan 9 from outer space

 

Häromdagen så jag kultfilmen "Plan 9 from outer space". Det finns många gamla klassiker inom skräckgenren som jag inte har sett än och jag ser fram emot många fler sådan roliga och atmosfäriska filmer. Det är intressant att se hur de försökte skapa en otäckt stämning utan att ha alla de specialeffekter som filmskaparna kan använda sig av idag.

"Plan 9 from outer space" är den sista filmen med Bela Lugosi som dog under inspelningen. Det syns tyvärr att de har klippt alltid samma sekvens av honom eller att en annan skådespelare tog över hans parter eftersom ansiktet är dolt. Ed Wood regisserade filmen och han blev ju kallad den sämsta filmmakaren någonsin. Men jag tycker inte att den här filmen visar det. Stämningen är ibland väckert otäckd och själva historien är å ena sidan rolig och å andra sidan leker den med människornas rädslor för utomjordningar och vampirer eller de odöda. Kombinationen av de två rädslor gör faktiskt denna film unik.

Själva storyn handlar om några rymdskepp som anlände på jorden och en av dem som är kopplad till några mord på en kyrkogård i Los Angeles. Upplösningen är rätt bra och den visar människornas egoism och instängdhet. Filmen ger en inblick på vad som egentligen hände i USA under denna tid. Flygplan blev allt viktigare, man började tro på liv på andra planeter på allvar men man hade också en tragisk tro på teknikens utveckling och människans överlägsenhet. Allting metafysisk var skrämmande och gick inte att förklara. Så därmed är filmen inte bara ett trevligt exempel av amerikansk skräckfilm men också ett slags dokument för stämningen och tankarna i samtidens USA.

En person som måste framhävas är skådespelarskan Vampira (Maila Nurmi). Hon är en kultfigur inom gothscenen och hennes framträdande i "Plan 9 from outer space" var en av hennes mest kända. Känd var hon också för sin egen TV-show, "The Vampira Show". Hon var den första kvinnan i USA med en chelsea-hårstil och till och med i sitt privatliv såg hon ut som en vampir. Hon sägs har dejtat Orson Welles vilket jag tycker är rätt intressant. Karaktären Morticia Addams ur "The Addams Family är baserad på henne.

Vampira


RSS 2.0