Truman Capote - In Cold Blood




 


Boken „In Cold Blood“ av Truman Capote kan anses som ett litterärt reportage eller en dokumentärroman. Han är på ett sätt en pionjär inom området och succén av romanen är väl också ett tecken för hur journalistik fick inträde i den skönlitterära världen.

 

”In Cold Blood” dokumenterar mordet på familjen Clutter i den amerikanska delstaten Kansas och dess efterföljder. Den slutar med straffet för de två mördare.  Fast att Capote använde sig av många intervjuar och händelser på ett objektivt sätt känns det ibland som att man kan hitta hans egna åsikter i beskrivningar. Exempelvis pekar romanens innehåll mycket på att dödsstraffet är ett omänskligt straff och att psykologiska utredningar behöver mer plats i det amerikanska rättssystemet under 1960-talet.


Det skrämmande med boken är att man börjar känna sympati för Hickock och Smith eftersom deras liv beskrivs så noggranna. Man får veta allting och man börja tycker synd om dem. Och fast att motivet för mordet aldrig blir förklarad så känns det som att de gjorde det som hämnd på alla de elaka människor de har träffat på i sina liv.

 

Språklig och stilmässig är denna bok utmärkt. Som jag tidigare skrev i något inlägg så är det verkligen som en litterär orgasm. Han skriver på ett neutralt men ändå skönlitterärt sätt. Det är också det som utgör denna roman: ett sammanträffande av neutral journalistik och djupa känslor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0