Äntligen!

Då har hon alltså vunnit Nobelpriset i litteratur 2009. Herta Müller, en tyskspråkig rumän. Så klart blir man lite stolt när en tyskspråkig författare vinner. Det ger mig lite hopp när det gäller mitt eget skrivande också. Jag känner mig väldigt nära henne, hon sa idag att hon har inget eget språk, hon har svårt att hitta sitt språk och därmed sin identitet. Det är precis så jag känner också. Och tyskspråkig litteratur verkar fortfarande påverka den internationella scenen, man når en stor publik. Jag har inte läst mycket av Müller, faktiskt bara några dikter några år sedan i skolan. Men hon verkar cynisk och jag tycker om att hon bär alltid svart, det ger en bild av en allvarlig, cynisk författare. Då är det väl dags att läsa en eller två av hennes romaner. Det blir intressant eftersom jag älskar om författare skriver om egna erfarenheter och är politiska. En minoritet har oftast mer att säga än en majoritet. Eller varför har ingen annan av de omkring 105 miljoner människar som har tyska som modersmål vunnit priset?


Kommentarer
Postat av: adam

jag håller med, hon veka ovanligt fascinerande.

men mann, hesse och grass har väl vunnit nobelpriset?

2009-10-10 @ 12:38:18
URL: http://rapportomadam.blogspot.com
Postat av: adam

*hon verkar ovanligt fascinerande

2009-10-10 @ 12:39:26
URL: http://rapportomadam.blogspot.com
Postat av: Nina

Då ska vi läsa hennes nyaste roman och diskutera den snart tycker jag !

Ja, de har vunnit. Men de är alla väldigt "socialistiska" i sina inställningar och dessutom är de män. Hon är en kvinna, en minoritet och hon kritiserar kommunism. Dessutom är hon mycket mer samtidsnära än de andra tre. Hon skiljer sig bra från dem.

2009-10-10 @ 13:19:35
URL: http://misszombilicious.blogg.se/
Postat av: Alex

Man KAN väl ändå säga att Elfriede Jelinek borde räknas eftersom att Österrike ju har ett språk som faktiskt till stor del överensstämmer med Tysklands? Deras språk räknas ju som tyska iallafall och då borde hon falla under kategorin "tyskspråkig".



Skulle nästan påstå att Jelinek är mer avantgarde än Müller pga. hennes skildring av aggressiv sexualitet, men jag gillar det jag läst av Müller...hon förtjänade det!

2009-10-11 @ 00:36:06
URL: http://dynadin.blogg.se/
Postat av: Sébastien

Jag ser fram emot att läsa något av Müller. Och jag tycker hon ser cool ut dessutom. ;-)

2009-10-11 @ 22:22:47
URL: http://popstitute.blogg.se/
Postat av: Alex

Hon är grymt cool! Älskar hennes stil. Dessutom verkar hon vara ödmjuk, smart och spännande.

2009-10-12 @ 02:20:45
URL: http://dynadin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0