Charlotte Brontë - Jane Eyre

 

”Jane Eyre” är en fantastisk roman som handlar om det viktorianska England, om kärlek, sociala klasser, kvinnlig styrka, uppväxt, religion, plikter och framför allt om rättvisa. Charlotte Brontë bearbetar med denna historia sina egna erfarenheter och blandar dessa med uppfattningar om en kvinnas klass och ställning och en slutlig motbevisning av uppfattningarna. ”Jane Eyre” har kallats mycket: Bildungsroman, social kritisk och byronsk. Jag håller med alla dessa tolkningar men jag ser dessutom det kvinnliga som en central del av romanen. Feminismen var under den tiden ingen utbredd idé än men Brontë har definitivt velat att visa en kvinnas historia, en kvinnas styrka, en kvinnas stolthet.

 

Jane är en fattig föräldralös flicka som under de första år av sitt liv växer upp hos sin faster Mrs. Reed som inte uppskattar henne. Hon skickas till en flickskola med en väldig strikt och religiös föreståndare. Jane hamnar sedan som guvernant hos Mr. Rochester. Hon blir kär i denna man men bröllopet stoppas eftersom han redan är gift med en galen kvinna. Hon lämnar platsen och efter flera dagers liv som hemlös flyttar hon in hos tre syskon, däribland prästen och missionären John som vill gifta sig med henne. Hon ärver en förmögenhet av en morbror som hon delar med de tre syskon som visas vara hennes kusiner. Hon slutligen letar upp Mr. Rochester och allting slutar nästan lyckligt.

 

Romanen berättas utifrån ett jag - perspektiv, Jane Eyre förtäljer sin livs historia. Rösten är stark och även om flickan och kvinnan blir förtryckt och illabehandlad så förlorar hon aldrig sina övertygelser och sitt självförtroende. Jane är en klipsk, kreativ och bildad kvinna som hyser respekt för alla slags människor. Hon ifrågasätter de sociala klasserna, kvinnans ställning och religionens överhet. Alla andra personer i romanen är delar av hennes mognad, varje möte ger henne en fräschare perspektiv på livet och hon förstår snabbt vem som är bra för henne och vem hon behöver undvika. Den centrala relationen är den mellan Jane Eyre och Mr. Rochester. Han är den enda som kan skaka om hennes värld, som låter henne ifrågasätta sina djupaste övertygelser, som ger henne en kroppslig känsla och som uppfattar henne som en kvinna och inte endast ett verktyg. Mr. Rochester står i mycket i motsats till den övre klassen han tillhör.

 

Språket är vackert. Brontë har lagt mycket möda till att utforma meningarna till konstverk, att leta efter de bäst passande orden. Religionen spelar nog en rätt stor roll i romanen men då måste man acceptera den historiska kontexten, under början av 1800-talet visste man inte bättre än att lita på Gud när det gäller de flesta beslut.

 

En vacker roman. En stark roman. En kvinnlig roman. En roman som skapar spänning, som kritiserar, som diskuterar, som ger hopp och som läxar upp. ”Jane Eyre” ligger just nu definitivt bland mina topp 20 av alla böcker jag någonsin har läst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0